O nouă victorie a Consiliului Național al Elevilor – naveta elevilor decontată integral.

Consiliul Național al Elevilor salută punerea în dezbatere publică a Ordonanţei de Urgență privind decontarea integrala a navetei principalilor actanți ai educației. După un an de negocieri cu oficialii Guvernului, Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științice și Avocatul Poporului, modificarea art. 84 alin.(3) și art. 105 alin. (2) din Legea Educației Naționale nr. 1/2011 poate fi așteptată.

Astfel, elevilor care nu pot fi şcolarizaţi în localitatea de domiciliu li se decontează cheltuielile de transport din bugetul local, prin bugetul unităţii de învăţământ la care sunt şcolarizaţi, pe bază de abonament, în limita a 50 km, sau li se asigură decontarea sumei ce reprezintă contravaloarea a 8 călătorii dus-întors pe semestru, dacă locuiesc la internat sau în gazdă. Mai mult, aceștia beneficiază de 50% reducere la achiziţionarea abonamentului pentru transportul mai-sus menționat.După 5 ani de la promulgarea Legii Educației Naționale, o măsură pentru reducerea abandonului școlar este discutată. Consiliul Național al Elevilor susține, pe această cale, decizia de a respecta și pune în aplicare unul dintre drepturile elevilor, acela de a avea acces gratuit la educație.

“Încă din 2013, de la plafonarea decontului navetei pentru elevi, Consiliul Naţional al Elevilor a început demersurile pentru recorectarea legislaţiei, în concordanţă cu normele constituţionale ce vizează gratuitatea sistemului educaţional. Din nou, elevii din România au demonstrate că au o voce puternică, arătând astfel orice formă de rezistenţă la schimbare din partea factorilor decidenţi. Ne bucurăm să vedem interesul Guvernului României pentru respectarea legii în sistemul educaţional şi aşteptăm decizia finală de aprobare a Ordonanţei de Urgenţă, până la începutul anului şcolar.” a declarat Vlad ȘTEFAN, președintele structurii.

„Iata ca luna august ne aduce alte vesti bune, vesti ce constituie adevarate victorii ale Consiliului National al Elevilor si care ne demonstreaza ca principalii beneficiari ai sistemului de invatamant preuniversitar din Romania nu reprezinta doar statistici ministeriale, ci voci care militeaza pentru schimbare si pentru adaptare. Daca Statutul Elevilor a reprezentat primul succes de proportii al acestui inceput de luna, iata ca si sfarsitul ei ne ofera posibilitatea de a ne bucura impreuna de o noua reusita rasunatoare, ce consta in faptul ca naveta elevilor ce nu studiaza in localitatea de domiciliu va fi decontata integral. Sunt mandra ca aceasta masura a fost, in sfarsit, acceptata, avand in vedere ca, incepand din 2013, an ce a marcat plafonarea decontului navetei pentru elevi, abandonul scolar si absenteismul au crescut radical, lucru care nu este sub nicio foma compatibil cu obiectivele noastre : o educatie de calitate si, cel mai important, centrata pe principalii beneficiari si actanti ai sistemului. “ Alexandra-Ioana TUTA, vicepresedinte CNE si presedinte CJE Calarasi.

decontare_transport_elevi_01532000

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s